castenray, woensdag 20 Maart 2019

Het Dorp
Bijzonder
Monumentendorp
Castenray in beeld
C‚sels Lied
Bouwplan 2012
IndiŽmonument

Bezoek Castenray
Verenigingen/Organisaties
Bedrijven
Nieuws
Dorpsraad
Gebiedspanel
TIPS »
Dorpsomgevingsprogramma Castenray
Wat is er te doen
Het Dorp


Nieuwsblad voor venray en omgeving
Home > Het Dorp > IndiŽmonument << Terug naar vorige pagina
IndiŽmonument

Op het dorpsplein te Castenray wordt op zaterdag 6 oktober aansluitend aan de herdenkingsdienst in de kerk een herinneringsmonument opgericht. Het ontwerp is gemaakt door beeldend kunstenares Marianne Hoedemaekers uit Castenray.

Zij heeft een opleiding genoten aan de Academie Beeldende Kunsten te Maastricht en is daar met succes afgestudeerd. Marianne is ook docente aan het Kunstencentrum Jerusalem te Venray.

Meer informatie kunt u vinden op haar website:  www.mijnsieraad.com

Over het monument geeft de kunstenares de volgende uitleg:
Het monument heeft de vorm van een obelisk. De obelisk is van oudsher al gebruikt om belangrijke feiten uit de geschiedenis op af te beelden. Vandaar de keuze voor een obelisk.

Deze obelisk heeft tussen de top en de rest een lege ruimte. Deze lege ruimte symboliseert enerzijds de leegte die er is bij de achterblijvers, omdat hun zonen, geliefden, vaders ver weg zijn in een onzekere situatie. Zullen zij terugkomen of niet ?
Anderzijds is het voor degenen die weg zijn geweest een moeilijke periode om over te praten. Het liefst zou die periode een lege ruimte zijn in hun hoofd, waar men niet meer aan wil denken.

De afbeeldingen op de obelisk:

De voorkant:
Allereerst de ster, het ereteken voor erkenning voor het feit dat men daar strijd geleverd heeft voor orde en vrede.
De plattegrond van Limburg met de plaats Castenray aangegeven.
De plaat met de namen van degenen die uitgezonden waren.
De plattegrond van CuraÁao.
De plattegrond van Java.
Er lopen lijnen van Castenray naar de eilanden.

De zijkant rechts:
De emblemen van twee divisies, waar de militairen onder vielen.
Een karbouw.

De zijkant links:
De emblemen van de twee andere divisies, waar de militairen onder vielen
Een palmboom.

Het bovenstuk van de obelisk wordt gedragen door drie roestvrijstalen staven. De obelisk komt te staan op een plateau van Portugese keitjes in de lijn van de bestrating van het dorpsplein.

Het IndiŽmonument wordt uitgevoerd in gietbeton. Dit vanwege de weer- en vandalismebestendigheid.
Door vrijwilligers van de Stichting Kruisen en Kapellen Venray wordt van het ontwerp een mal gemaakt en vervolgens wordt de obelisk met reliŽfafbeeldingen in beton gegoten.

 


De Stichting Heemkundig Genootschap Castenray ziet de oprichting van het IndiŽmonument als een eerbetoon aan de IndiŽgangers, als een permanente herinnering aan deze voor velen zo droevige en traumatische periode en als een kunstzinnige uiting van de broosheid van vrede onder de mensen. Het is een monument met een educatieve functie voor onze jongeren; een monument, waar een duidelijk historisch verhaal achter zit.

 Behalve de herdenking van de IndiŽgangers, van wie de Castenrayse marinier  Gerrit Arts bij de vervulling van zijn plicht op Java sneuvelde, vindt de Stichting Heemkundig Genootschap het van groot belang dat de jeugd kennis neemt van deze episode uit onze nationale en lokale geschiedenis. De achtergrondgedachte daarbij is, dat vrede een kostbaar goed is en dat de jongeren dagelijks moeten werken aan een betere wereld en het instandhouden van de vrede. Hen leren dat dit begint in hun eigen leefomgeving met respect voor elk ander is daarbij het uitgangspunt.

Het Heemkundig Genootschap stelt het dan ook zeer op prijs dat het onderwijsteam van de Castenrayse basisschool besloten heeft in samenwerking met het Heemkundig Genootschap voor de groepen 5 t/m 8 een gehele projectweek te wijden aan het IndiŽthema. Het schoolproject vindt plaats van maandag 1 oktober t/m vrijdag 5 oktober 2007.

In de school zal onder meer een kleine expositie worden ingericht en er zullen gastlessen gegeven worden.

Boek met een historisch overzicht van de strijd om Nederlands-IndiŽ

Door de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray is een boek samengesteld dat onder meer de volgende elementen bevat:      

           ♦ Historisch overzicht
           ♦ Het Limburgs Thuisfront
           ♦ Het Castenrayse Thuisfront en passages uit de Thuisfrontblaadjes
           ♦ Persoonlijke verhalen van de IndiŽgangers uit Castenray en Klein Oirlo.

           Boekformaat: A4
           Aantal paginaís: 166
           Oplage: 150 ex.
           Druk: Gekopieerd in kleur van goede kwaliteit en op goede kwaliteit papier
           Uitvoering: door vrijwilligers. 
           Inbinden met spiraal en transparant sheet: door vrijwilligers.

Expositie

In gemeenschapshuis De Wis te Castenray vindt op zaterdag 6 oktober 2007 een expositie over Nederlands-IndiŽ plaats. Deze is na de onthulling en inzegening van het IndiŽmonument door iedereen gratis te bezichtigen.

Door een vrijwilliger zijn ruim 300 fotoís op A4-formaat afgedrukt. Een selectie hiervan wordt op etalagekarton geplakt en voorzien van bijschriften. De platen etalagekarton met telkens drie of vier fotoís worden op expositiepanelen bevestigd en zowel in de basisschool als in het gemeenschapshuis geŽxposeerd.

 Naast de historische fotoís uit de IndiŽtijd die beschikbaar gesteld zijn door de IndiŽgangers uit Castenray, worden ook voorwerpen en documenten geŽxposeerd, zoals houtsnijwerk, batikdoeken, een kris, een klewang, ordetekens, emblemen van legeronderdelen, e.d.

FinanciŽn

De kosten van het IndiŽproject worden door de Stichting Heemkundig Genootschap geraamd op ruim Ä 4000,--. Een deel van dit bedrag wordt afgedekt door subsidies, maar de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray moet een flink deel van de kosten zelf dragen.

Giften voor het project zijn dan ook zeer welkom. Deze kunnen overgemaakt worden op rekeningnummer 12.81.37.517 t.n.v. Stg. Heemkundig Genootschap Castenray o.v.v. IndiŽproject.

Alle donateurs worden zeer bedankt.

Voor verdere informatie kunt u zich wenden tot: 
Jan Strijbos, Castelostraat 32  , 5811 AP Castenray. Tel.: 0478-571677 
E-mail: jan.strijbos@hetnet.nl


Naar boven    Print deze pagina    Mail de webmaster     
 
Meerdaagse verwachtingen!
   
 
Webs.nl Inbound marketing