Houd je huis koel in de zomer met deze tips

Vanwege de klimaatverandering lijkt het elke zomer wel weer raak: een hittegolf in Nederland. Tijdens deze tropische dagen kan de warmte je soms te veel worden, en zelfs in de schaduw is het soms niet uit te houden. De koelste plek kan dan soms het huis zijn, maar hoe hou je eigenlijk de warmte buiten de deur?

Zonnewering plaatsen

De grootste reden dat je huis zo benauwd en warm wordt in de zomer is de zon. De zon die op je muren en door je ramen schijnt verwarmd de oppervlakken van je huis met een rap tempo. Hoewel de warmte uiteindelijk ook door de muren zal dringen, is de grootste boosdoener het licht dat naar binnen schijnt. De infraroodstraling in het zonlicht verwarmt de oppervlakken in jouw huis waardoor de temperatuur toeneemt. Een zonnewering blokkeert het licht zodat niet de binnenkant van jouw huis warm wordt maar het zonnescherm dat toch buiten het huis hangt. Hierdoor blijft je huis al een stuk koeler in de zomer, maar we zijn er nog niet.

Isolatie

Met isolatie denkt men al snel aan de warmte binnen houden, maar het werkt beide kanten op. Een goed geïsoleerd huis blijft een stuk koeler in de zomer omdat de warmte minder snel door kan dringen. Ramen van dubbel glas houden de warmte een stuk beter buiten dan een ruit van enkel glas. Ook zijn er speciale ramen die zonlicht beter tegenhouden dankzij een dun onzichtbaar laagje tussen het glas die infraroodstraling filteren. Daarnaast zijn goed geïsoleerde muren ontzettend belangrijk om de hitte buiten te houden.

Ramen en deuren overdag dicht

Je wilt natuurlijk wel wat frisse lucht in je huis, maar het is belangrijk om ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten te houden om de koele lucht te bewaren. Zolang de buitentemperatuur hoger is dan de binnentemperatuur is het verstandig om de ramen en deuren gesloten te houden. Zodra het ‘s avonds afkoelt is het handig om alle ramen en deuren tegenover elkaar op te zetten zodat je een luchtstroom creëert die het huis snel afkoelt en van frisse lucht voorziet.

Goedkope zonnewering 

De meeste trucjes zijn volledig gratis en dus gemakkelijk uit te voeren. Isolatie kan soms duur zijn als je in een oude woning woont die nog niet voorzien is van goede isolatie. Goedkope zonnewering is al wel breed beschikbaar via webwinkels en bouwmarkten. De zonneweringen zijn eenvoudig te plaatsen en brengen wat extra luxe aan je huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *