Is het in de corona crisis slim om een woning te kopen in of nabij Venray?

Dit is een vraag die veel woningzoekenden zich nu stellen in heel Nederland en het is er een die niet zomaar beantwoord kan worden. Er zijn op dit moment namelijk veel onzekerheden en daarom is het lastig te zeggen hoe de woningmarkt zich in deze tijd verder ontwikkeld. Toch hebben we een aantal scenario’s op een rij gezet over hoe wij denken dat het zich verder zal ontwikkelen. 

Scenario 1: Het ergste is over

Het eerste scenario is dat het ergste van de coronacrisis nu voorbij is en dat de economie ook weer langzaam aantrekt. Wanneer dat het geval is dan kunnen we ervan uitgaan dat de woningmarkt in Venray ook gewoon verder door zal groeien en prijzen verder gaan stijgen. In dat geval is het slim om nu nog voor een woning te gaan wanneer je die mogelijkheid hebt. Wel blijft het nog onzeker welke economische gevolgen er zullen zijn van de crisis, zelfs als er geen tweede golf meer komt. 

Scenario 2: Er komt wel een tweede golf

Wanneer er een tweede golf in corona gevallen komt dan kan dat een zeer onzekere tijd met zich mee gaan brengen. Niemand weet namelijk hoe het dan precies zal gaan, omdat er al zoveel geld in de economie is gepompt. Zou dat nog een keer mogelijk zijn en wanneer dat gebeurd, welke effecten gaat dat hebben. Daarnaast zal er weer meer werkloosheid komen en is het de vraag hoe dat effect gaat hebben op de huizenmarkt. Het kan zijn dat er dan meer mensen hun huis moeten verkopen en dat er ook veel mensen zijn die niet meer in staat zijn om nog een woning te kopen. Dat zou kunnen zorgen voor een dip in de huizenmarkt. 

Op dit moment ziet het er nog niet zo uit dat dit zal gebeuren, omdat de vraag naar woningen altijd nog vele malen groter is dan het aanbod van woningen is. Het tekort op de woningmarkt blijft zorgen voor een stijging in de prijzen, maar dat dat op dit moment zo is, geeft geen garantie dat het in de toekomst ook zo zal blijven. 

Scenario 3: Corona is over, maar de economie krijgt flinke klappen

Het kan natuurlijk zo zijn dat het ergste van corona zelf over is, maar dat de echte economische gevolgen nog moeten komen. De aandelenbeurzen staat namelijk ook nog steeds enorm hoog, wat best vreemd te noemen is, aangezien we juist nu midden in een crisis zitten. Hoe het dan kan dat de aandelen gewoon blijven presteren is bijzonder. Ook is er meer werkloosheid dan vorige jaren of zijn mensen afhankelijken steunmaatregelen van de overheid. 

Om verschillende redenen kan het dus zo zijn dat de economie nog flinke klappen gaan krijgen. Ook dat kan dan zorgen voor een dip in de huizenmarkt, maar ook hier geldt natuurlijk dat het lastig te zeggen is, omdat de huizenmarkt op dit moment gewoon hard door blijft stijgen. Wanneer jij op zoekt bent naar een (nieuwbouw)woning in Venray, maar niet zeker weet wat te doen, dan is het belangrijk om de markt juist goed in de gaten te houden. Kijk dagelijks op sites voor nieuwbouwwoningen of ander type koopwoningen om de laatste trends en beschikbaarheden in de gaten te houden. De huidige crisis kan namelijk ook wat kansen geven. Er zijn namelijk veel starters die nu op dit moment een woning willen kopen. Zij zien juist nu hun kans, waar het voor de crisis nog zeer moeilijk was voor deze groep om een woning te kopen.